Terminologie

Socialiseren

De hond moet zich niet alleen op zijn gemak voelen in zijn huiselijke omgeving, maar ook buiten. Hij mag geen problemen hebben met de radio, tv, stofzuiger, auto, spelende kinderen, grasmaaier, om maar wat te noemen, maar hij moet ook zich ook in drukte buiten, in de trein en bus, op de markt, in drukke winkelstraten, bij vuurwerk, met carnaval, op de camping, etc., etc., op zijn gemak voelen. De hond moet vertrouwd zijn in de omgeving waarin hij verkeerd (en kan verkeren). Dit vertrouwd maken wordt socialiseren genoemd. Socialiseren is dus niet alleen maar aanleren van sociale gedrag, maar is zorgen dat de hond zich vertrouwd voelt in ‘onze’ omgeving.

Het vertrouwen moet al op jonge leeftijd opgebouwd worden: liefst in de eerste zes maanden van zijn leven. Bij de Lagotto moet je er overigens wat langer mee door gaan (en herhalen): de Lagotto is slim en leergierig en komt pas na zo'n jaar of twee tot volledige wasdom. In deze periode weet je niet waar de hond overal terecht gaat komen. Dus is het verstandig om in deze periode de hond zoveel mogelijk ervaringen te laten opdoen. De hond moet hierbij wel het gevoel hebben dat de ervaringen heel gewoon zijn en niet iets zijn om bang van (of voor) te worden. Een goede fokker zal, om maar een voorbeeld te noemen, regelmatig de puppies een heleboel verschillende geluiden (radio, vuurwerk, stofzuiger,...) laten horen, alsof die geluiden normaal zijn. Uiteraard doet hij dat zonder de diertjes bang te maken of te vermoeien.

<terug>



De bench

Bench’ is het moderne woord voor hondenhok. Maar niet alleen het woord is gemoderniseerd, ook het uiterlijk en, met name, het gebruik.

Een bench wordt tegenswoordig binnenshuis gebruikt, is van staaldraad zodat de hond als hij erin zit naar alle kanten vrij zicht heeft, en is opvouwbaar, waardoor je de bench mee kunt nemen.

Uit de beschrijving blijkt al dat de bench geen gevangenisje is waar je de hond voor straf inzet, maar vooral een plekje van de hond zelf, waar hij zich veilig voelt en zich volledig kan ontspannen. In de bench zit een deur. Je kunt de hond dus wel opsluiten en als hij jong is kan dat handig zijn als je wilt voorkomen dat aan je meubilair geknaagd wordt als je niet in de buurt bent. Maar in de regel staat de deur open en kan de hond zich uit eigen beweging terugtrekken als het hem te druk wordt. Het is heel belangrijk dat de bench alleen voor de hond is. Zorg ervoor dat kinderen niet achter de hond aangaan als hij de bench opzoekt. Zorg er ook voor dat de bench groot genoeg is: de hond moet in de bench volledig ontspannen kunnen liggen (met gestrekte poten).

Als de hond wat ouder wordt (vanaf anderhalf a twee jaar), zal de hondenmand (stretcher) de rol van de bench overnemen.

<terug>