Opvoeden

Er zijn diverse boeken over het opvoeden van honden. Ik heb veel geleerd uit "Denken als een hond" van John Fisher (Unieboek). De tekst hieronder is gebaseerd op dit boek aangevuld met eigen ervaring en is toegespitst op de Lagotto.

Voordat je een puppy koopt

Honden maken voorspelbare ontwikkelingsperioden (fases) door. In het begin zijn deze fases bijna tot op de dag voorspelbaar. Om het gedrag van de hond goed te kunnen begrijpen is het belangrijk dat je als hondeneigenaar een goed inzicht hebt in deze "kritische" periodes. En het is belangrijk dat je deze kennis al hebt voordat je een puppy koopt.

  • Als bijvoorbeeld een puppy tot 14 weken alleen maar in een kennel bij andere honden heeft gezeten, dan heeft dit hondje de belangrijke socialisatie-periode met mensen gemist. In de meeste gevallen zal dit hondje minder goed tegen stress kunnen en zich niet of slecht met mensen kunnen identificeren, maar meer met honden.
  • Als, aan de andere kant, een puppy al met vier of vijf weken weggehaald wordt bij de moeder, zal het in de meeste gevallen slecht geleerd hebben wat het is om een hond te zijn: de moeder heeft dan nooit de kans gehad om het hondje terecht te wijzen en op te voeden. Dit geeft later vaak problemen in de opvoeding en met agressie tegen andere honden.

De invloed van de fokker

De eerste twee kritische fasen (de neonatale - en de socialisatie fase, die lopen tot een week of twaalf) zijn erg belangrijk in de ontwikkeling van een hond: hierin wordt bepaald hoe het temperament van de hond zich ontwikkelt. Het is daarom belangrijk dat de fokker er voor zorgt dat de pups goed socialiseren in de (zeven à acht) weken dat ze nog bij hem zijn. Socialiseren kan door middel van mensen en dieren, maar ook door een geschikte omgeving te creëren. Geluiden en voorwerpen spelen ook een significante rol. Het is dan ook belangrijk dat je, als je van plan bent een hondje te kopen, je ervan vergewist dat de pup de eerste weken van zijn leven doorbrengt op een goede plek. Dat is lastig, en je zult een beetje op je gevoel af moeten gaan. Maar er zijn wel enkele zaken waar je, als je op zoek bent naar een pup, zelf op kunt letten: viezigheid, opgroeien achteraf in een schuur, geen prikkels van buitenaf, ... dat zijn geen goede tekenen.