De Lagotto Romagnolo

De Lagotto Romagnolo is een ideaal hondje, het is slim, leergierig, en vrolijk, heeft scherpe zintuigen, en een evenwichtig karakter en ...., omdat het niet verhaart, kan het geschikt zijn voor mensen met een hondenallergie (vaak reageren mensen met zo'n allergie niet of nauwelijks op Lagotti). Een objectievere ras beschrijving vind je bij "uiterlijk". Hieronder kan je lezen waarom hij zo verzot is op water en zo graag zwemt.

Een jong ras met oude wortels

Lagotto Romagnolo's, althans hondjes die er als twee druppels water op lijken, lopen al een hele tijd rond in Italië. Dat blijkt uit een muurschildering "De ontmoeting" van Andrea Mantegna uit 1474. Het plaatje hiernaast laat een detail zien van die schildering. Het is te vinden op de westelijke muur van de "Camera degli Sposi" in het "Palazzo Ducale" te Mantua in Italië. Links onder zit onze Lagotto.

De Lagotto is een oud ras van water retrievers uit de laaglanden van Comacchio en de moeraslanden van Ravenna in de Italiaanse streek Romagna (deel van Emilia-Romagna). Lagotto Romagnolo betekent "waterhond van Romagna": in ‘lagotto’ kan je het Italiaanse woord ‘lago’, voor ‘meer’, herkennen. Oorspronkelijk werd het hondje gebruikt voor de jacht (water retriever) op wild. Later is hij voor meer vegetarische activiteiten ingezet en en jaagt hij op truffels. De Lagotto Romagnolo of Italiaanse waterhond wordt daarom ook wel Italiaanse truffelhond genoemd. Op YouTube kan je zien hoe dat truffeljagen in zijn werk gaat.

Geschilderd maar niet beschreven

De Lagotto struint dus al eeuwen door de Italiaanse moerassen, jaagt daar het wild op, spit naar truffels, maar het heeft tot 1977 geduurd voordat iemand (de Italiaan Toschi) de raskenmerken van de Lagotto inventariseerde en aan een systematisch fokprogramma begon. Voorlopige erkenning van het ras door de FCI (Fédération Cynologique Internationale) volgde in 1995, in 2005 was de erkenning pas definitief.

FCI-nummer: 298, officiële rasbeschrijving (.doc in Engels, juli 1997).
Rasgroep: 8, apporteer- en waterhonden,
Sectie: 3, waterhonden.